Ögonlocksoperation - KLINIK34

Ögonlocksoperation

Ögonlocksoperation är det vanligaste estetiska ingreppet. Ögonen är också en av de viktigaste delarna i ansiktet, något som vi ständigt fäster blicken på när vi pratar med varandra.

Huden runt ögonen är den tunnaste huden vi har, den har en tjocklek av 0,5 mm – vår genomsnittshud är 2 mm. Runt ögonen har vi mycket aktiv motorik. Vi använder våra ögon ständigt för att uttrycka våra

känslor, men i själva verket är det områdena runt våra ögon vi använder. Tunn hud och hög motorik ger en sänkt elasticitet vilket gör att våra ögonlock åldras tidigare än övriga delar av ansiktet.

Vi använder våra ögon ständigt för att uttrycka våra känslor, men i själva verket är det områdena runt våra ögon vi använder. Tunn hud och hög motorik ger en sänkt elasticitet vilket gör att våra ögonlock åldras tidigare än övriga delar av ansiktet
Kosmetiska ögonlocksoperationer gjordes redan för 75 år sedan

För 25 år sedan blev ögonlocksoperationer vanligare tack vare en teknisk utveckling.

Tyvärr gick utvecklingen för långt och många aggressiva traumatiska tekniker fick fotfäste i slutet av 90-talet, vilket nu ses som överentusiastisk kirurgi.

Aggressiv kirurgi kring ögonen kommer absolut ge en dramatisk förändring, men inte alltid till det bättre. Tvärtom riskerar du då hålögdhet och snarare ett äldre utseende.

Titta på många av dagens celebriteter och då särskilt från USA så förstår du skillnaden på aggressiva operationer och kontrollerat återskapande.

Alla kirurgiska tekniker utvecklas Dr Fredrik Bernes kosmetiska kirurgiska teknik bygger på en modern förståelse för ögonlockens anatomi, dess åldrande och framförallt dess återskapande.

Hängande övre ögonlock och påsar under ögonen behandlar vi kirurgiskt med mindre vävnadsskada, ärrbildning och med öppna men fylliga ögon även efter operation

Övre Ögonlocksoperation – Ögonlocksplastik

Övre ögonlocksoperation är det vanligaste estetiska ingreppet 196.000 genomgick kosmetisk

ögonlockskirurgi 2008 i USA, 86% kvinnor, 14% män. För patienter över 35 år var ögonlocksoperation det vanligaste ingreppet, vanligare än fettsugning,

bröstimplantat, ansiktslyft och näsplastikI åldersgruppen 35-50 år var ögonlocksoperation dubbelt så vanligt som ansiktslyft.

ASAPS (American Society for Aesthetic Plastic Surgery

En övre ögonlocksoperation handlar framförallt om att ta bort den överskottshud som hänger ned på ögonlocket. Ingreppet kombineras ibland med andra ingrepp såsom borttagande av fettkuddar, då framförallt in mot ögonvrån. Ibland är det inte bara ett hud överskott utan t.om. ögonbryn eller panna som hänger ned, för bästa estetiska resultat kan det då behövas kombineras med ett ögonbrynslyft eller ett tinninglyft. Vilket eller vilka ingrepp som passar dig bäst diskuterar du med Dr Fredrik Berne under konsultationen.

Före operation

Vi vill att alla patienter kommer för konsultation innan ett kirurgiskt ingrepp. Vi har många patienter som reser långt, och du kan då skicka blider via email för bedömning. Vid konsultationen träffar du dr Fredrik Berne och går igenom förutsättningarna för en operation för dig. Vid konsultationen går ni igenom ingreppet och vad du kan förvänta dig för resultat.

På operationsdagens morgon vill vi att du äter en lätt frukost och duschar. Ingreppet är minimal invasivt så några stora förberedelser behövs ej.

Operation

På morgonen på operationsdagen skall du äta en lättare frukost och duscha hemma. Du kommer till kliniken ca en timma före ingreppet. Du får då antibiotika profylax, alvedon och lugnande tablett. Därefter vilar du hos oss en timma vilket gör att tabletterna du tagit tas upp av blodet. Innan ingreppet fotograferas du.

Om du inte går någon annan större operation i samband med din ögonlocksoperation görs ingreppet i lokalbedövning. Lokalbedövning läggs, ett stick på varje sida, vilket knappt känns.

Därefter tas överkotts hud, och ibland små fettkuddar bort, vilket tar ungefär 40 minuter för bägge sidor

Dr Fredrik Berne opererar med radiofrekvens vilket ger minimal vävnadsskada och maximal blodstillning, därför får du inget blåmärke under själva operationen.
Då överskottshud och eventuella fettkuddar är borttagna dras huden ihop med radiofrekvens vågor. Därefter sys ögonlocket ihop med en tråd tunn som ett hårstrå. Tråden läggs i huden förutom vid början och slutet där man kan se själva tråden

Så mycket tas bort så att ögat öppnas naturligt. Målet är inte att ta så mycket hud som möjligt utan att uppnå ett naturligt resultat som håller resten av liver.

Ärret hamnar precis i ögats naturliga veckning, det som även kallas för globuslinjen, och blir när det är färdigläkt nästintill osynligt.

Efter operation

Efter operationen får man vila i ett av våra vilorum. Vi vill att du ligger kvar och vilar minst en timma. I början kommer ögonen vara mycket svullna och detta beror framförallt på lokalbedövningen. Denna svullnad släpper redan efter 3-4 timmar.

Redan efter tre dagar har huden läkt, men den är inte ”stark” då.

Stygnen tas efter 5-7 dagar, vi syr inte med tråd som försvinner av sig själv eftersom den tråd som finns sitter för länge och kan skapa synliga ärr.

Oftast kan man efter att stygnen är tagna lägga Makeup över ärret och återgå till social verksamhet utan att det syns att man bara för en vecka sedan genomgått en ögonlocksoperation

Alla patienter får en svullnad under ögonen eftersom lymf flödet störs i det övre ögonlocket och gravitationen för svullnaden nedåt, denna svullnad försvinner successivt 2-8 veckor efter operationen.

fter 4 veckor är det mycket svårt att ana att man nyss gjort en ögonlocksoperation men du kommer att fortsätta att läka upp till 12 månader efter ingreppet.