Kärl på benen - KLINIK34

Kärl på benen

Skleroterapi är små ytliga blodkärl som går ut på att man sprutar in ett ämne som täpper till de kärl man vill bli av med. När flödet i kärlen upphör förtvinar kärlet och förvinner.

 

Varje kärl eller ådernät som behandlas med skleroterapi behöver 2-4 injektioner. Endast en injektion kan göras per tillfälle vilket innebär att en behandling normalt sett innebär 2-4 besök. Mellan varje besök bör det gå 2-4 månader.

 

Själva behandligen är enkel och nästan helt smärtfri eftersom ämnet som sprutas in även innehåller ett bedövningsmedel. Hela besöket är normalt sett över på 30 minuter.

 

Effekten av skleroterapi kan ta allt ifrån någon månad till upp till ett halvår att se. Det kan därför vara en god idé att planera och vara ute i tid om man vill ha resultat inför sommaren eller till någon resa.

 

Omedelbart efter en injektionsbehandling av blodkärl och ådernät blir kärlen röda för att därefter mörkna och sedan blekna bort. Man kan även få små svullnader, ungefär som myggbett och missfärgningar vilka förvinner inom någon vecka. Även viss klåda och sveda kan föremomma i upp till ett par veckor.

 

I sällsynta fall kan det uppstå pigmentfläckar runt det behandlade området. Dessa brukar dock blekas bort med tiden. För att minska risken för pigmentförändringar bör du undvika att träna, basta och sola den första veckan efter din injektionsbehandling.

 

Efter en injektionsbehandling är det bra att använda stödstrumpor under några veckor för att öka blodcirkulationen och skynda på läkningen.